42 bin kadına umut oldu Mikrokredi

42 bin kadına umut oldu Mikrokredi
Türkiye Grameen Mikrokredi Programı (TGMP), 2003 yılından buyana özellikle kadınları girişimci yapmaya devam ediyor.
TGMP Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre program halen 49 ildeki 65 şube aracılığıyla sürdürülüyor. Hiçbir teminat ve kefil istenmeden verilen kaynak kapsamında bugüne kadar 42 bin 306 kadına 74.1 milyon lira destek sağlandı. Sadece geçen yıl ağırlıklı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki iller olmak üzere 13 bin 229 girişimci kadın, toplam 32.9 milyon lira krediyi yatırıma dönüştürdü.
Yüzde 27'si bakkal
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı öncülüğünde kentlerdeki valilikler işbirliğiyle yapılan kredi uygulaması kapsamında, kredi kullanan kadınların yüzde 27'si bakkal, terzi, kuaför, kafe, camcı, kasap, mermer dükkanı gibi işyerleri
açtı. Kadınların yüzde 18'i hayvan, sebze ve meyve, halı, hayvan yemi, biber ve boyacılık malzemesi alım satımı için kullandığı kredilerden yüzde 17'si süt ineği, keçi ve koyun yetiştiriciliğinde faydalandı. Kredilerin yüzde 16'sı el sanatları, çocuklar için kıyafet tasarımı, tatlı ve çeyizlik eşya yapımında, yüzde 10'u güzellik malzemesi satımı, bisiklet kiralama, motosikletle eşya taşıma gibi işlerde kullanıldı.
Hedef 81 ilde şube
TGMP Ankara Bölge Müdürü Esat Akgül ise uygulamanın 2011'de bütün illere yaygınlaşmasını hedeflediklerini anlattı.

0 yorum:

Yorum Gönder