Hemoroid Belirtileri

Hemoroid Belirtileri
Hemoroid , makat bölgesindeki damarlı dokunun genişlemesi ve sarkması ile karakteristik bir bağırsak hastalığıdır. Hastalıkta bu bölgede bulunan damarlı yapı şişer , dışarı doğru sarkar , kan göllenerek dışkı çıkışını zorlaştırır. Zamanla yapının tahriş olması, kanlanması hastada ağrı , sancı , kanama ve kaşıntı meydana getirir. Toplumda yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Çeşitli tedavi şekilleri vardır. Genelde ilerleyen yaşlarda görülme sıklığı artar.

Hemoroidin nedenleri arasında başta kabızlık , fazla ıkınma , gebelik, kötü beslenme , yaşla birlikte metabolizmanın yavaşlaması ve fiziksel hareketin azalması , genetik , meslek gereği fazla oturmak gibi sebepler vardır.

Kabızlık başlı başına hemoroid nedeni olabilir. Lifli gıdalardan yoksun diyet , yetersiz sıvı alımı , dengesiz beslenme , hareketsiz yaşam Ya da tuvalet ihtiyacının ertelenmesi kalın bağırsak fonksiyonlarının bozulmasına ve dışkının sertleşip kurumasına neden olur. Bu durumda sert ve kuru dışkı normal düzeninde bağırsaktan çıkamaz. Kişi daha fazla ıkınmak zorunda kalır. Bu da makat bölgesine fazla basınç uygulanmasına neden olur. Oluşan basınç bu bölgedeki damarların genişlemesine , kan akışının bozulmasına ve orda kan göllenmesine neden olur. Böylece makat ağzındaki dokular şişer ve dışkının çıkmasını engellemeye başlar. Kişi daha fazla ıkındıkça ordaki dokular tahrip olur , ağrı , kanama ve çeşitli ülseratif yapılar oluşur. Bu da kişi için oldukça sıkıntılı , acı veren ve normal hayatını etkileyen olumsuz bir hal alır.

Gebelikte de yine makat bölgesine yapılan basınç miktarı arttığı için hemoroid oluşabilir.

Hemoroid hastalığında ağrı, şişme , enfeksiyona bağlı akıntı, kaşıntı çok rahatsızlık verecek boyutlar alır. Bu nedenle bu tip durumlarda doktora muayene olunması , gerekli önlemlerin alınması ve tedavilerin yapılması gerekir. Günümüzde biliminsanları tarafından çeşitli tedavi şekilleri açıklanmış ve uygulanmıştır. Sonuçta en etkili tedavi şekli cerrahi müdahaledir . Yalnız müdahalenin fazla ağrılı olması hastaları diğer tedavi yöntemlerine itmektedir. İğne ile tedavi Ya da bant ligasyonu ( boğma yöntemi ) gibi tedaviler kolay uygulanmakla birlikte bu yöntemlerde de nüks etme oranı yüksektir. Bu nedenle kişiler sağlıklı durumlarına geri dönebilmek için uzman görüşleri doğrultusunda hareket etmeli ve kendisine uygun tedaviyi seçmelidir.

Hemoroidden korunmanın bazı yolları vardır.
-Dengeli ve düzenli beslenmek gerekir.
-Bol sıvı gıda almak gerekir.
-Fiziksel aktivitenin yeterince olması gerekir. Özellikle bacakların hareketi bağırsak hareketlerini destekleyen bir uygulamadır. Karın kaslarının güçlü olması da bağırsaklara faydalıdır.
-Çok ağır yük kaldırılmamalıdır.
-Lif açısından zengin bir diyet uygulanmalıdır.
-Yemeklerede bol sebze ve meyve menüsü olmalıdır.
-Sıvı yağ kullanmaya özen gösterilmelidir.
-Stresten uzak bir yaşam sürmeye özen gösterilmelidir.

0 yorum:

Yorum Gönder